
Wie zijn wij
Heb je interesse in korfbal of wil je lid worden van een hele leuke vereniging dan is korfbalvereniging de Meeuwen dé aangewezen plek. Onze vereniging bruist het hele jaar door van activiteiten voor jong en oud en heeft prestatie en sportiviteit hoog in het vaandel staan. Met ruim 450 leden is de Meeuwen één van de grootste korfbalverenigingen op de Veluwe. De Meeuwen is opgericht op 15 november 1961 en is vooral door haar voortreffelijke jeugdopleiding al jaren toonaangevend in onze regio en een begrip in de korfbalwereld.
Lid zijn van de Meeuwen is meer dan alleen korfballen. Het lidmaatschap betekent ook “met elkaar en voor elkaar” een leuke en gezellige vereniging willen zijn.
de geschiedenis van onze club
De evolutie van een vogel
Vlug en Vaardig, zo hadden wij, de Meeuwen, ook kunnen heten. onder deze naam werd de eerste poging ondernomen om korfbal te introduceren in Putten. Een futiele poging aangezien het ledenbestand niet wilde groeien. Al snel werd besloten om de vereniging te ontbinden. Putten was nog niet klaar voor de gemengde sport.
Tweede poging
De leden van Vlug en Vaardig trokken zich terug in hun donkere huizen, wachtend op een nieuwe kans om het korfbal te introduceren in de groeiende gemeente Putten. In 1961 leek de tijd rijp voor een nieuwe poging. Ex-leden van Vlug en Vaardig en enkele geinteresseerden kwamen op 15 november bij elkaar in de oprichtingsvergadering in restaurant de Heerdt en kozen de heer Ykema tot voorzitter van korfbalvereniging De Meeuwen. Twintig leden telde de vereniging die zou uitgroeien tot één van de grootste van Nederland.
Weilanden, trapveldjes en een kunstgrasveld
Alvorens te landen op de plek waar we nu zijn hebben de leden van de Meeuwen heel wat veldjes vertrapt. Begonnen werd op een veld naast toenmalig hotel Zech en vanaf daar werd er verhuisd naar de plek waar nu scholengemeenschap Calvijn staat. Drie bij drie was het hokje dat dienst deed als kleedkamer, kantine en opberghok. Het trapveldje was enkel voor trainingen aangezien het te klein was voor de afmetingen van een wedstrijdveld. Poelier Jansen bracht uitkomst door ruimte te bieden aan de Voorthuizerstraat. Vanaf nu konden de Meeuwen meedoen aan wedstrijden. Poeliersbedrijf Jansen stond echter niet stil en had het veld nodig voor uitbreiding van zijn bedrijf. Een plek in de schaduw van de beroemde eierhal werd gevonden (nu parkeerplaats achter het gemeentehuis). Ditmaal was het de gemeente die roet in het eten gooide en noodgedwongen verhuisde de Meeuwen naar een weiland naast de Trouw fabriek. Dit was echter niet bespeelbaar te maken en al snel verhuisde men opnieuw, ditmaal naar locatie Klaarwaterbos. De één na laatste verhuizing was die naar het terrein aan de Halvinkhuizerweg waar de Meeuwen echt groot zijn geworden. Een grasveld, gravelveld maar ook een heuse kantine genaamd ’t Hok heeft de leden van De Meeuwen jarenlang plezier gegeven. Tot het jaar 2000 waarin hemelsbreed 200 meter verderop de linten van de nieuwste accommodatie werden doorgeknipt. Een kunstgrasveld dat plaats biedt aan drie seniorenvelden en een eigen sporthal. Sporthal De Meeuwen
Zaalkorfbal
Microkorfbal, zo werd het destijds nog genoemd. In 1974 werd enkel nog maar microkorfbal gespeeld tijdens toernooien. Na enige tijd werden de seniorenteams ook ingezet in de micro competitie maar de thuiswedstrijden moesten nog steeds worden gespeeld in Nijkerk of Amersfoort aangezien Putten nog geen eigen sporthal had. Dit veranderde vrij snel en met de bouw van Sporthal de Eng, was korfbal voorgoed gevestigd in Putten.
Naar grote hoogten
16-1, was de uitslag tegen Arena 3, de wedstrijd die De Meeuwen het eerste kampioenschap ooit brachten. Het duurde nog 5 jaar voordat het eerste twaalftal kon doordringen naar de hoogste afdelingsklasse. Maar ook het tweede deed zijn best en wist hetzelfde te realiseren waardoor er twee teams van gelijke sterkte rondliepen in Putten. Dik dertig jaar geleden, 1972, werd het kampioenschap behaald in deze hoogste klasse waardoor De Meeuwen promoveerde naar het districtkorfbal maar daar hield het niet op. Het jaar daarop werd meteen de volgende titel behaald en men stoomde door naar de tweede klasse district. Echter, hoogvliegers zullen laag vallen en gelijk aan Ikarus viel de Meeuwen binnen twee jaar weer terug naar de afdelingsklasse. De jaren daarop werd hard gevochten in de top van de afdelingsklass maar er werd steeds naast de titel gegrepen. Zonder kampioen te worden promoveerde de Meeuwen alsnog en terecht wat een jaar later werd men opnieuw kampioen en stond met opnieuw in de tweede klasse districtkorfbal. Begin jaren negentig werd definitie de eerste klasse bereikt en groot was de vreugde toen in 1995 de eerste promotie naar de overgangsklasse werd gemaakt. Nog geen drie jaar kwamen de Meeuwen aan in de top. onder trainer Ronald Ligt behaalde men het kampioenschap en de Hoofdklasse veldkorfbal lag klaar om bestormd te worden. Een jaar later werd in de zaal ongeslagen hetzelfde gedaan. Sindsdien is het de Meeuwen nog niet gelukt om zich te handhaven in de Hoofdklasse en valt men tussen wal en schip van de Hoofdklasse en Overgangsklasse. In het seizoen 2002 – 2003 werden allebei de plaatsen in de hoofdklasse verloren zodat in het volgende seizoen de Meeuwen uitkomt in de overgangsklasse.
Ahoy
We schrijven 1997 als de bom ontploft in Ahoy. Al jarenlang is timmert de jeugd van de Meeuwen aan de weg en dit jaar is de kroning op het harde werken. De A1 wordt Nederlands Kampioen zaalkorfbal tegen Kapelle A1 en alsof dat niet genoeg is doet de A2 hetzelfde voor de afdelingsjunioren. Ook de C1 van de Meeuwen is al eens Nederlands Kampioen geweest en in het seizoen 2002 – 2003 doet de B1 het ook op het veld. Aan getalenteerde jeugd dus geen gebrek.
Ledenaantal
Korfbal is zeer populair oÂnder de Puttense Jeugd en in het seizoen 2000 – 2001 werd voor het eerst de grens van 400 leden doorbroken. Dit is onder andere bereikt door de organisatiestructuur die met een lange termijngedachte De Meeuwen tot niet enkel een stabiele hoofdklasser wil maken maar ook een sociaal onderkomen wil zijn voor de Puttense Jeugd. Door het organiseren van veel nevenactiviteiten en een gezellig onderkomen te zijn wordt op alle fronten, breedte en topkorfbal, getracht een geheel eigen gemeenschap te zijn die iedereen biedt wat zij wil.
Over korfbal
Korfbal is een sport met 2 competities. Van maart tot en met oktober spelen we (met uitzondering van de zomervakantie) buiten. De rest van het jaar spelen we binnen in de sporthal.
Trainingen
De trainingen zijn 1 of 2 keer per week. Als je kind niet kan trainen dan is het de bedoeling dat je afzegt bij de trainer. Het telefoonnummer van de trainer vind je in het rode programmablad bij het betreffende team of op de website.
Wedstrijden
Op zaterdag worden vanaf de jongste spelers vanaf 6 jaar (de F-jes) wedstrijden gespeeld. In het rode programmablad en op de site bij competitie/schema’s staan de tijden van de wed-stijden en of deze uit of thuis worden gespeeld. Ouders worden bij toerbeurt ingedeeld om het team naar de uitwedstrijd te rijden. Als je niet kunt, wordt je verzocht zelf te ruilen. Afzeggen voor de wedstrijd moet bij de wedstrijdsecretaresse gebeuren, waarvan de gegevens in het rode programmablad of weer op de site onder schema’s staan. Verzamelen en vertrekken voor de wedstrijden gebeurt bij het Meeuwen-terrein.
Reserves
Soms heeft een team niet genoeg spelers of geen reservespelers. In dat geval wordt er een beroep gedaan op spelers uit een ander team. Het is gebruikelijk dat ieder spelend lid een ander team af en toe helpt.
Spelerskaart Om wedstrijden te kunnen spelen, moet ieder lid een spelerskaart hebben. Daarvoor moet een pasfoto, met naam en geboortedatum, ingeleverd worden bij de wedstrijdsecretaressse.
Kleding
Op het veld zijn schoenen met noppen nodig, voetbalschoenen of speciale kunstgras korfbalschoenen. In de zaal, zaalschoenen met een lichte zool. Meisjes dragen tijdens de wedstrijd een wit rokje, jongens dragen een witte broek, te koop bij de sportzaken. Shirts worden door de vereniging verstrekt en worden per team per wedstrijd meegenomen en gewassen. Er zijn door Intersport ook trainingspakken ontwikkeld voor de Meeuwen. Deze kun je aanschaffen, maar dat is niet verplicht.
Contributie
Informatie over contributie, betaling en tarieven, is te vinden op onze site: kvdemeeuwen.nl/contributie/.
Maak jouw eigen website met JouwWeb